Privacy beleid

Budel – Zondag 8 september stond in Budel het jaarlijkse evenement Koning der Koningen  op het programma. Het is Mariska Janssen van Schutterij St. Lucie Nederweert-Eind die zich de Koningin der Koningen van 2019 mag noemen. Schutterskoningen en koningsparen van schutterijen uit Noord-Brabant, Limburg en Belgisch Limburg kwamen in vol ornaat samen bij het Schepenhuis in Budel.

Verloop van de dag

Om 11.00 was de officiële opening door Tonny Rutten en Burgemeester Roland van Kessel, die iedereen een leuke dag wensten. Er werden enkele leden in het zonnetje gezet. Daarna was het tijd om de officiële staatsiefoto te maken. Elke Koning mocht op het gelote schietvolgorde een door Jan van Kessel gemaakte herinnering en een door de Budelse Brouwerij geschonken presentje afhalen. Natuurlijk was de catering goed verzorgd en kon men genieten van een drankje en een variëteit aan hapjes. Om 12.15 werd er door de Drumline een kleine serenade gebracht waarna men in een mooi uitziende optocht naar de Schutshoeve ging om daar verder te gaan met het programma. Allereerst werd er een gezamenlijke lunch aangeboden om op krachten te komen voor de schietwedstrijd. Dat deze happening al wereldwijd bekend is kon men merken door de aanwezigheid van de Pakistaanse tv. Deze man heeft diverse interviews opgenomen voor zijn werkgever en heeft tijdens de wedstrijd ook bijgepraat over de buks waarmee geschoten werd. De wedstrijd werd om 14.00 uur vrijgegeven door Burgemeester Roland van Kessel en uittredend Koning der Koningen Kris Kerkofs uit Kaulille. Nu was het de beurt aan de 32 Koningen die streden en voor de titel van Koning der Koningen en dit gezelschap bestond uit 5 dames en 27 heren en na 3 rondes schieten werd het al een stuk spannender, de omvang van de vogel was al behoorlijk geslonken. Voordat men aan de 4e ronde begon werd er eerst nog een kleine pauze gehouden om de accu weer wat op te laden.

Mariska Janssen

Uiteindelijk werd met het 142e schot de nieuwe Koning en het Was Mariska Janssen van St. Lucie Nederweert-Eind die de vogel naar beneden schoot en “Queensking of the Kings” van 2019 werd. Na door iedereen gefeliciteerd te zijn kreeg ze gelegenheid om wat bij te komen en de spanning van haar af te schudden. Na een klein uurtje was ze er weer helemaal klaar voor en kwam ze samen met een hele trotse vader onder luid applaus naar voren, om de huldiging te ondergaan. Na te zijn toegesproken door Tonny Rutten kreeg ze van haar voorganger Kris Kerkhofs een flesje champagne aangeboden en mocht de voorzitter, Henny van Deurzen, haar de bijbehorende speld opsteken. Het officiële gedeelte zat er nu op en er is nog menig uurtje na gekeuveld over deze mooie gelopen dag. Indien U als koning wenst deel te nemen aan de editie 2020 kkunt U informatie vinden op de website,  www.schutvanbuul.nl/koningderkoningen.