De Schut van Buul heeft de eeuwenoude traditie om op kermismaandag het koningschieten te houden. Dit jaar was er de mogelijkheid voor Grada Das om de titel “keizer(in) in de wacht” te bemachtigen.

Op maandag 28 augustus was het zover en na het openingsschot door Wethouder Lemmens namens de Gemeente Cranendonck, werd er gestart met Koningschieten. De leden van de schutterij gingen gezamenlijk de strijd aan om de “koningsvogel” naar beneden te halen. Het was een spannende strijd, waarbij meerdere keren gedacht werd dat de vogel ging vallen, maar het was uiteindelijk Grada Das die het laatste stukje, na 140 schoten, naar beneden wist te halen.

Ze mag zich dus Koningin van 2023 noemen en omdat ze ook al koningin was in 2013, 2019 en 2020, dat is dus 3x binnen 5 jaar tijd, is ze tevens Keizerin (in de wacht). De Corona tijd is hierin niet meegenomen.

Onder de leden onder 18 jaar werd er gestreden voor de titel van “Jeugdkoning(in)” door met de windbuks op stopjes te schieten. Elk afgeschoten stopje vertegenwoordigde een prijs met één daarvan de titel jeugdkoning(in). Deze eer ging naar Nanne Lenders.

Gelijktijdig vond tijdens koningsschieten, de strijd voor de Kermiskoning plaats. Hieraan konden alle bezoekers die interesse hadden, zich aanmelden, waardoor het een strijd werd tussen een twintigtal deelnemers. Uiteindelijk wist Wilbert Hennekens, na 181 schoten het laatste stukje naar beneden te halen en zich te kronen tot Kermiskoning 2023.

Na de huldiging van alle koningen en de rondgang over de kermis, werd de dag in een gezellige sfeer afgesloten in de Schutshoeve.