Maandag 29 augustus. Na 2 jaar geen koningsschieten en huldigingen wegens corona kon de eeuwenoude traditie dit jaar weer hervat worden. Burgemeester v. Kessel heeft de traditie van Koningschieten geopend. Op uitnodiging van de schutterij heeft hij, zoals het de traditie al honderden jaren aan geeft, het eerste schot gelost op de koningsvogel. Dit deed hij nadat hij bij de opening de 5 jubilarissen van de vereniging had toegesproken en gedecoreerd. Hier vind je elders een toelichting op in het artikel van gemeente Cranendonck.   

 Na een spannende strijd heeft Luc Compen zich bij het traditionele koningschieten van schutterij st. Nicolaas & st. Antonius tot Koning van Budel geschoten. Onder een zeer grote belangstelling hebben de leden van de schutterij gestreden om het koningschap en na 161 schoten wist hij de eer te behalen.  Dit wist hij in 2016 ook al eerder te doen. Daarmee staat zijn naam voor de eeuwigheid vast in de koningengalerij van de vereniging. Hij mag nu zijn koningsschild toevoegen  aan de imposante rij van voorgangers. Zijn naam zal daarmee voor eeuwig verbonden zijn aan de vereniging en aan de  lange reeks van koningen en koninginnen die de vereniging sinds het bestaan vanaf 1636 kent.  Een ere titel die met respect en waardigheid gedragen wordt. Hein Kees won de titel “ Jeugdkoning” onder de jeugdleden. Deze jeugd onder 18 schoten daarvoor met een luchtdruk geweer op kleine stopjes. Elk afgeschoten stopje vertegenwoordigde een prijs met één daarvan de titel jeugdkoning.

Naast dit koningschieten voor de leden, vond er gelijktijdig een koningschieten voor sympathisanten plaats . Hier namen eveneens veel bezoekers aan deel. Elk jaar opnieuw blijkt dit een spannend maar vooral gezellig evenement te zijn wat veel toeschouwers naar de schietbomen van de schutterij brengt.  Bij deze vogel werd het laatste stukje door Patrick de Laat naar beneden gehaald.  Daar waren in totaal 130 schoten op de vogel voor nodig. Patrick werd daarvoor door voorzitter Tonny Rutten gehuldigd en bekroond met de titel “Kermiskoning 2022”. Na de huldiging van alle koningen werd de rondgang over de kermis ingezet waarna de dag in een leuke en gezellige sfeer werd afgesloten.