Budel – Zondag 11 september stond in Budel het jaarlijkse evenement Koning der Koningen  op het programma. Het is Adrie Lavrijsen van het ST. Ceciliagilde uit Veldhoven die zich de Koningin der Koningen van 2022 mag noemen. Schutterskoningen en koningsparen van schutterijen uit Noord-Brabant, Limburg en Belgisch Limburg kwamen in vol ornaat samen bij het gemeentehuis Cranendonck in Budel.  

Om 11.00 was de officiële opening door Tonny Rutten en Burgemeester Roland van Kessel aan het gemeentehuis. Alle aanwezigen werden verwelkomt en er werd een toost uitgebracht op een leuke en succesvolle dag. Elke Koning mocht op volgorde een uit handen van de burgemeester een blijvende herinnering en een door de Budelse Brouwerij geschonken presentje afhalen. Daarna was het tijd om de officiële staatsiefoto van alle deelnemende koningen gezamenlijk te maken. Natuurlijk was wederom de catering van de schutterij van Budel goed verzorgd en kon men genieten van een drankje en een variatie aan hapjes. Om 12.30 uur werd er door de Drumline een kleine serenade gebracht waarna men in een mooi uitziende optocht naar de Schutshoeve ging om daar verder te gaan met het dagprogramma. Allereerst werd er een gezamenlijke lunch aangeboden om op krachten te komen voor de schietwedstrijd. De wedstrijd werd om 14.00 uur vrijgegeven door Burgemeester Roland van Kessel en uittredend Koning der Koningen Mariska Jansen uit Nederweert-eind. Nu was het de beurt aan de Koningen die streden voor de titel van “Koning der Koningen” . Na 4 rondes schieten werd het al een stuk spannender, de omvang van de vogel was al behoorlijk geslonken.  

Uiteindelijk kwam er in de 6de ronde met het 151e schot de nieuwe Koning der Koningen. Het was Adrie Lavrijsen uit Veldhoven die de vogel naar beneden schoot. Na door iedereen gefeliciteerd te zijn, kreeg hij gelegenheid om wat bij te komen en de spanning van zich af te schudden. Na een korte pauze was er de officiële huldiging. Na te zijn toegesproken door voorzitter Tonny Rutten kreeg hij de bijbehorende speld opgestoken en een muzikale serenade door de drumline. Het officiële gedeelte zat er nu op en er is nog menig uurtje na gekeuveld over deze mooie dag.   

Adrie Lavrijsen St. Cecilia gilde Veldhoven

Statiefoto van deelnemende Koningen en Koningsparen 2022